By Twoje jedzenie było o wiele zdrowsze!

0

Dokładnie, jak sprawić, by Twoje jedzenie było o wiele zdrowsze! Dobrze zbilansowane strategie przygotowywania posiłków mogą pomóc w przygotowaniu ulubionych potraw przy jak najmniejszej utracie składników odżywczych. Strategie te mogą sprawić, że posiłki będą odżywcze, a także zmniejszona zawartość tkanki tłuszczowej – stopnop. Poniżej znajduje się kilka metod, które sprawdzają się u każdego, kto chciałby stosować dobrze zbilansowaną dietę, a także ceni sobie przepyszne i szybkie w przygotowaniu potrawy.

Jak gotować dużo lepiej?

Gotowanie to tylko jedna z najczęściej stosowanych metod przygotowywania posiłków, a także możemy ją łatwo zmienić, stosując zdrowe procedury gotowania. Unikaj używania ulepszonego oleju słonecznikowego podczas smażenia, zamiast tego wybieraj oleje jednonienasycone lub nawet wielonienasycone! Z tego powodu olej rzepakowy jest jednym z najlepszych roślinnych tłuszczów nadmiarowych.

Wolisz wędzone lub w torbie do pieczenia! Strategie te mogą z łatwością oszczędzać znaczne ilości ropy. Dodatkowo zdecydowanie nie zaleca się smażenia warzyw w dużej ilości oleju, wystarczy skropić je lub cienko posmarować przed włożeniem do piekarnika.

By Twoje jedzenie było o wiele zdrowsze!

Jednym z najbardziej preferowanych przepisów pobocznych są pieczone ziemniaki. Niemniej jednak podczas smażenia wchłaniają dużo oleju, więc są naprawdę bogatsze zarówno w tłuszcze, jak i tłuszcz. To powiedziawszy, nie ma żadnego wytłumaczenia na rezygnację z ulubionej niespodzianki dla większości z nas, ale zmiana procesu pieczenia kosztuje, aby zachować zdrowie i równowagę.

Gotowane ziemniaki w inny sposób

Białe ziemniaki przygotowane w piekarniku wymagają zamoczenia w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, aby pozbyć się zawartej w nich skrobi. Im mniej skrobi pozostanie w białych ziemniakach, tym bardziej będą chrupiące. Nie musisz całkowicie rezygnować z oleju podczas gotowania białego ziemniaka na kuchence. Skrop odrobiną oliwy lub nawet olejem rzepakowym, a następnie potrząśnij, aby równomiernie pokryć całą powierzchnię! Dzięki temu białe ziemniaki są smaczniejsze, a także chronią je przed wysychaniem, choć nadal są chrupiące na zewnątrz.

Wrzenie. Używanie znacznie mniejszej ilości wody podczas gotowania na parze może zmniejszyć straty witamin i składników odżywczych. Podobnie nie jest dobrą wskazówką wlewanie wody pozostałej po gotowaniu bezpośrednio na dotyk, ponieważ nadal można ją z łatwością wykorzystać do zup, dań z przykryciem i sosów.

Używaj różnych smaków podczas przygotowywania posiłków, aby zwiększyć zawartość sieci witamin i uzyskać szeroką gamę smaków.

Dodaj do wody wystarczającą ilość soli, aby wyglądała jak letnie morze! Kiedy okres gotowania w wodzie będzie trochę więcej, warzywa będą bogatsze w minerały. Sód dyfunduje do wody i jest znacznie łatwiej wchłaniany. Przyprawy są następnie podawane od środka na zewnątrz, dzięki czemu warzywa pozostają jaskrawe, szybciej się gotują i tracą dużo mniej składników odżywczych.

Podczas gotowania na parze artykuły spożywcze są wystawione na działanie wyższej temperatury tylko przez chwilę. W ten sposób można również przygotować filety rybne lub cienko pokrojonego kurczaka. Na talerzu rozłóż elementy, które chcesz ugotować, a także nałóż na nie ciepłą zupę. Wygląd elementów modyfikuje się, a także jest właściwie gotowany na twoich oczach.

Gotowanie na parze

Zdrowe i zrównoważone podejście do przygotowywania posiłków obejmuje duszenie. Korzystaj z zapasów warzyw zamiast wody, aby poprawić smak swoich produktów spożywczych. Gotowanie na parze odbywa się nad powolnym ogniem w soku osobistym, ekwipunku, wodzie, czerwonym lub białym winie, balsamie lub nawet różnych innych płynach, z nałożoną nakrętką, aby para mogła zachować, a także skoncentrować symboliczny smak posiłków.

Gotowanie na parze jest powszechnie stosowane w przypadku warzyw, szybko uspokajających ryb, a także drobiu. W tym konkretnym procesie smak składników pozostaje ekstremalny, a tekstura jest w rzeczywistości znacznie bardziej elastyczna, ponieważ ciepło z pewnością nie jest zbyt rygorystyczne.

Podczas gotowania kurczaka na parze należy utrzymywać temperaturę na dość niskim poziomie (60-80ºC), aby kolagen rzeczywiście uległ przekształceniu, a kurczak był chrupiący i soczysty. Umieść pokrywkę na patelni podczas duszenia, aby ciężka para nie mogła się wydostać. Na pewno nie dekantować żadnego pozostałego bulionu, nadaje się do dressingów czy nawet zup.

Zioła w domowej kuchni

Wraz z papryką majeranek i koper są popularnymi ziołami w naszym kraju i bez problemu można je hodować na naszym podwórku, a nawet w naszej kuchni. Różne inne zioła, w tym bazylia, mandarynka, szczypiorek, kurkuma, oregano, pietruszka, rozmaryn, estragon i tymianek, można również łatwo wykorzystać do przyprawiania wędlin, warzyw i zup. Oprócz prostego faktu, że włączenie czystych chwastów jest w rzeczywistości niezawodnym sposobem na przygotowanie jedzenia na wyższy poziom, zarówno w odniesieniu do badań naukowych dotyczących przygotowywania żywności, jak i przyjemności gotowania

Rozszerzające się zupy, a także hasze

Zupy, a także gulasze z kwaśnym balsamem są równie smaczne, jeśli używasz jogurtu, a nie gorzkiego balsamu. To sprawia, że wszystkie z nich są znacznie zdrowsze, a także mają mniej nadmiaru tłuszczu. W przeciwieństwie do str-smażenia, powiększ swoje jedzenie poprzez mieszanie przygotowanych warzyw. Pozwala to również zaoszczędzić kalorie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj